METEOR U SELU POKRAJ ČAČKA

Dragan Klajić iz Konjevića kod Čačka bio je šokiran kada je 2008. godine na svom imanju zatekao metarski krater i dva kamena kako se dime iz uvale.

– Baš na sredini ovog jezera koje tada nije postojalo, pao je meteor. Tada je to bio put, video sam iskopan krater i nasred toga ugledam paljevinu. Pomislio sam ko li je ložio vatru, priđem i ustanovimo da je nešto palo, izvadio sam dva grumena veličine pesnice. To sam stavio u jednu kesu i ostavio u šupi. To je tu stajalo sve dok nisam čuo da je i u Indoneziji pao jedan kamen i da ga je neko otkupio za veliku svotu. Pojurio sam da vidim da li mi to kamenje još stoji u šupi, nađem kesu, a tamo od, verovatno oksidacije, zateknem ne dva, nego više sitnih grumenja i prah – prisetio se Dragan za Prvu. Kako je jednom rekao i dan danas se oseća čudan miris kamenja.

– Ono što je ostalo svetluca, kao da su po njemu neki kristali i nakon mnogo godina oseća se neki čudan miris, nalik sumporu. Planirao sam da ovo predam institucijama na uzorkovanje koje bi ispitale poreklo, strukturu i urade detaljne analize ovog neobičnog kamena, odakle se stvorio i da li je stvarno sleteo iz svemira na moje imanje – rekao je Dragan jednom prilikom za Rinu. 

I pre te 2008. godine kada je Dragan na svom imanju zatekao krater i kamenja, na planinu Jelicu je davne 1889. godine u oktobru sleteo je meteor, koji je profesor Velike škole Jovan Žujović proučio, a zatim primerak težak sedam kilograma poklonio Prirodnjačkom muzeju. Prema pisanju “Rine” i nakon toga je u blizini Čačka 1919. godina pao bolid – izuzetno sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada, to je bio poslednji put da je njegov pad zvanično zabeležen na tlu Srbije.

Izvor: Prva 

Foto: Blic