Pouke slavne ali potresne prošlosti

Dugogodišnji novinar, istraživač, književnik i sjajan pripovedač, Vlada Arsić, predstavio je svoje književno delo u kripti Crkve Svetog Marka u Beogradu. Kripta koja se retko otvara, ovoga puta bila je popunjena do poslednjeg mesta poštovaocima Arsićevih romana „Kad zvona zaneme“, „Brodolom“ i „Noć arhangela“.

Karlo Astrahan, moderator, i novinar Dejan Grujić, razgovarajući sa autorom, istakli su važnost podatka da je on svojim knjigama osvojio čitaoce širom regiona, a u Srbiji nosi laskavu titulu jednog od najtraženijih pisaca u bibliotekama. Teme kojima se bavi, zanimaju javnost i ne ostavljaju je ravnodušnom.

„Kad zvona zaneme“ obrađuju period Velikog rata, kada je Srbija u Valjevu preživela užas epidemije pegavog tifusa i ostala bez više od 120 hiljada stanovnika. „Noć arhangela“ bavi se s druge strane istorijom srpskih podela i sudbinom potomaka Karađorđevog dželata Nikole Novakovića. U knjizi „Brodolom“ Arsić vešto rasvetljava događaje s početka pedesetih godina prošlog veka u Beogradu, kada je brod „Niš“ doživeo sudbinu Titanika i potonućem zauvek odneo živote više od stotinu ljudi.

Analizirajući i ističući značaj arhivskih podataka, koje Arsić rado koristi u stvaranju zanimljivog štiva, moderator Karlo Astrahan je zaključio da je reč o savremenom proznom piscu kojem se veruje.Arsić najavljuje novu knjigu koja tek što nije ugledala police knjižara a koja nosi naziv „Neviđena Srbija“ u kojoj će se naći mnoge istorijske činjenice koje nisu do sada bile poznate javnosti. Promocija je bila više nego uspešna, završila se posle uzbudljivih i na momente izuzetno emotivnih reakcija publike koja je autora nagradila gromkim aplauzom. Posebnu notu večeri dale su članice vokalne grupe „Zvona pravoslavna“ koje su otpevale tri prigodne pesme. Poseban doprinos su svojim prisustvom ovoj svečanosti lepe reči pružili predstavnici Crkve, ali i Arsićeve kolege i prijatelji.