RASTKO JEVTOVIĆ – U SLUŽBI STVARANJA

Rastko Jevtović je književnik, glumac, novinar i muzičar. Osnivač je mnogih manifestacija, kreator mnogih dešavanja, a najdraža uloga mu je ona koju je sam sebi „napisao“ jer je tako želeo – omiljeni profesor srpskog jezika i književnosti u elitnoj Petoj beogradskoj. Sreli smo ga u društvu svojih nadarenih učenika koji su u Biblioteci „Milutin Bojić“ kazivali svoje stihove.

 

Fokus Vesti: Kako to izgleda kada život posvetite lepim rečima? Vi ste jedan od poznatih beogradskih profesora koji je lepim rečima i delima sačinio uzvišeni mit o ljubavi prema knjizi kojem se dive generacije vaših učenika.

Rastko Jevtović: To je jako odgovorno i uzvišeno. Za svaki susret sa učenicima treba se dobro pripremiti. Treba pronaći pravu inspiraciju, kao za pisanje, muziciranje ili glumu. Svaki čas srpskog jezika i književnosti je čas muzike, književnosti ili dramske umetnosti. Knjiga je danas skrajnuta, toliko, da sada moramo da je što više promovišemo i branimo. Ne samo program koji je isplaniran kao obavezno gradivo srednjoškolca, već i lično angažovanje profesora, danas je imperativ u razvijanju interesovanja učenika za ličnim napredovanjem.

 

Fokus vesti: Za vas kažu da ste razbili uštogljene stereotipe o tome kako treba da izgleda jedan profesor književnosti. Svakodnevno svoje đake motivišete da se bave stvaranjem bilo da je reč o muzici, pisanju, glumi… Sa kakvim izazovima ste se susretali u pokušaju da to uspešno činite?

Rastko Jevtović: Izazova je bilo na svakom koraku. Prvo su to bile prepreke u dušama đaka nenaviknutih na otvoreni pristup nastavi. Valjalo je njih osloboditi i pripremiti za slobodno ispoljavanje stavova. Kritička misao, to je nešto što je trebalo probuditi u tim mladim ljudima. Zvanične institucije su mi povremeno, postavljale prepreke koje sam lako savladavao, pa ne bih sada o tome ni govorio. Moje je bilo da radim, da se bavim učenicima, i učim ih ne samo književnosti, već i da sebi postavim zadatak da svaki od njih, kada završi gimnaziju može da bude i pozorišni, i književni, pa i dramski kritičar. Nevažno je koji fakultet će da završi, da li će mu to biti sporedna delatnost, Važno je da bude spreman za prepoznavanje onoga što je dobro u stvaralaštvu, ma koje vrste bilo. Slobodna misao i kvalitetno izražavanje, to je nešto čemu posvećujem svaki čas.

 

Fokus Vesti: Kako motivišete svoje učenike da ne čitaju samo obaveznu lektiru?

Rastko Jevtović: Jednostavno. Pokušavam da ih uputim u to da na svakog od njih čeka mnogo knjiga, kao što ih u životu čeka mnogo žena, ili muškaraca. Govorim im da su knjige iskreni prijatelji kojima uvek mogu da se vrate, koje uvek mogu da ponesu sa sobom i da će im biti neophodne celog života. Za taj lični, intimni odnos sa knjigom, treba pronaći vremena, baš kao i za ljubav. Čitanje razvija inteligenciju, najviše. Ne samo intelektualnu, već i emocionalnu. Mnoge probleme mogu da reše čitajući knjige. Svaku knjigu koju pročitaju, mogu da predstave na bilo kom času, bilo usmeno, ili pisano, svejedno je. Za takve napore, učenike uvek nagradim dobrim ocenama, jer su ih na taj način najpoštenije zaradili.

Fokus Vesti: Mnogo manifestacija ste organizovali, godinama unazad, skoro četvrt veka ste profesor. Šta je u planu za narednu sezonu?

Rastko Jevtović: Mi u Petoj beogradskoj gimnaziji radimo kao da je to centar kulture. Svake sedmice imamo po neki događaj. Uvek mogu da nam dođu i građani, deca iz cele Srbije i regiona. Imaćemo u maju naredne godine jedinu srednjoškolsku rok gitarijadu u Evropi, četvrti „Rok 5 rol fest“ na koju mogu da se prijave svi bendovi iz Srbije i sveta. Pre toga planiramo „Lenondan“, 8. decembra u Petoj, gde mogu da dođu svi, od najmlađih do najstarijih. Zatim, moram da pomenem i naš bogat pozorišni život. Ne znam kad će biti novih predstava, još je rano. Škola je tek počela. Svakoga koga zanima školski, amaterski teatar, takmičenja, neka nam svrati i sigurno će biti zadovoljan našim programom. Svetski dan poezije, 21. marta, i Svetski dan knjige 23. aprila, sve ćemo to obeležiti u Petoj, imamo Desankih dan u čast Desanke Maksimović. Ne mogu svega da se setim u trenutku, ali znam da su dešavanja nešto što se u Petoj podrazumeva i neguje.

 

 

Fokus Vesti: Odakle Vam energija, šta Vas vodi kroz život?

Rastko Jevtović: Polazim od toga da je svako ljudsko biće talentovano za jednu ili više umetnosti. Ne postoji netalentovano biće. Važno je raditi sa mladima i tako otkrivati talente koje poseduju. Kada neko otkrije svoj talenat a onda maksimalno radi na tome, to jest sebi. Tako će promeniti okolinu i stvoriti bolje društvo. Da bi čovek bio u skladu sa okolinom ili prirodom, on mora da radi na sebi. Nije kasno otkriti umetnost u sebi ni u osamdesetoj godini. Bavite se umetnošću, oplemenite sebe i one koji vas okružuju. Molim vas.

Autor teksta i tonskog inserta: Dejan Grujić

foto: Facebook/Rastko Jevtović