SRĐAN VALJAREVIĆ: Više volim da sam miran nego zadovoljan

Pisao sam za sebe i na način na koji meni odgovara, onako kako sam mislio da je najbolje da te knjige napišem. I ne mogu da razmišljam u terminima – uspeh ili neuspeh. Ukoliko mogu da preživim od ovoga što radim, to je dobro. I sada je tako, i mogu da budem zadovoljan, i ništa više od toga. To mi ne rešava druge stvari u životu

Posle velikog uspeha koji su postigli romani Dnevnik druge zime i Komo (Samizdat B92) u prošloj deceniji, čitaoci s velikim nestrpljenjem očekuju novi roman Srđana Valjarevića. Posle više od decenije odsustva, pisac Srđan Valjarević (Beograd, 1967) 17. jula 2019.godine u prostorijama Lagune potpisao je ugovor sa Dejanom Papićem, direktorom izdavačke kuće Laguna, o objavljivanju novog izdanja svog proslavljenog romana „Komo“. Prema ugovoru, njegova ostala dela biće sukcesivno predstavljena čitaocima ove i narednih godina. Sada već kultni beogradski pisac možda priprema novu knjigu. O tome nije želeo mnogo da govori, samo je kratko rekao: ,,ide sve to polako, ali ide…’’


FOKUS VESTI: Šta radi u ovim zimskim danima Srđan Valjarević?

SRĐAN VALJEREVIĆ: Ili sam za stolom i pišem, ili sam napolju u šetnji, ukoliko nije previse hladno. Sve u svemu, miran život.

FOKUS VESTI: Stekao sam utisak je da Vas ništa ne može da izbaci iz psihičke ravnoteže. Postoji li nešto što može da Vam podigne pritisak?

SRĐAN VALJEREVIĆ:Može, naravno. Imam višegodišnje iskustvo neuravnoteženosti, i to može da pomogne u nekim situacijama, ili stanjima, svejedno, ali pošto sam sad već siguran da ću ceo svoj život da provedem kao neuravnotežen, onda mi i ne pada teško kad mi nešto, kako Vi kažete, podigne pritisak. Tako da, eto, šta je tu je. Ne žalim se.

FOKUS VESTI: Posle uspeha koje ste doživeli, da li se nešto promenilo u Vašem odnosu prema uspehu i slavi?

SRĐAN VALJEREVIĆ: Život se stalno menja, svakodnevno, kao i sam odnos prema životu, ili svetu uopšte i svemu što to može da podrazumeva, i na nešto utičeš sam, na neke stvari utiču razne druge okolnosti, promene su stalne, i ja tako gledam na život. I ne mogu da razmišljam u tim terminima, uspeh ili neuspeh. Ukoliko mogu da preživim od ovoga što radim, to je dobro. I sada je tako, i mogu da budem zadovoljan, i ništa više od toga. To mi ne rešava druge stvari u životu. Više volim da sam miran nego da budem zadovoljan.

FOKUS VESTI: Jednom ste objasnili kako ste počeli da pišete zahvaljujući muzici grupe Kleš. Zanima me, da li i koju muziku slušate dok radite i u kom smislu Vas to inspiriše?

SRĐAN VALJEREVIĆ:Sada više ne slušam muziku dok pišem, odvlači mi pažnju, mrmljam i pričam sam sa sobom, tako da mi sada prija kada je tišina. Ali ranije jesam, slušao sam muziku, i uglavnom onu muziku koju sam dobro poznavao i voleo da slušam, Kleš između ostalog, ali me je oduvek mrzelo da nabrajam koju sam muziku slušao i onda mi je najlakše bilo da njih spomenem. Ali nisam počeo da pišem zbog njihove muzike, počeo sam da pišem zbog sebe, nešto mi je bilo potrebno u životu, nešto je nedostajalo, i to sam našao u pisanju. I to traje do danas.

FOKUS VESTI: Koliko Vaši tekstovi pretrpe promena u toku pisanja?

SRĐAN VALJEREVIĆ:Uglavnom sam pisao olovkom u svesku, ako ne sve, onda sigurno ono nešto što mi je važno, ili najvažnije u tome što pišem, ili da nešto kasnije ne zaboravim, pa posle to prekucavam, i dodajem, izbacujem, i onda tu puno i menjam. I na kraju ispadne nešto od toga.

FOKUS VESTI:Kako vidite sebe u književnom svetu Srbije?

 

SRĐAN VALJEREVIĆ: Svet je pun dobrih pisaca, ceo svet. Od Urugvaja, pa preko Egipta i Švedske do Litvanije. I u Srbiji ima puno pisaca, i naravno da ima dobrih pisaca, neki su poznati, neki nisu, i to ti je tako. I ja na sebe gledam jedino tako, živim u Srbiji i pišem. Tako i vidim sebe, prisutan sam i u književnom svetu Švedske. U istoj meri koliko sam odsutan, i tamo kao i bile gde drugo, u bilo kom svetu, a naročito u književnom.

FOKUS VESTI: Možete li da se uporedite sa nekim književnim likom i koji bi to bio?

SRĐAN VALJEREVIĆ: Sve je to kao jedan veliki lonac u kojem kuvaš čorbu, pa se u nju ubacuju i dodaju razni likovi iz knjiga, i onda se sve to dugo meša, i na kraju budeš skuvan.

Autor intervjua: Karlo Astrahan