STIV McQUEEN i njegova ergela skupih automobila

 STIV McQUEEN i njegova ergela skupih automobila

Čak i ako nadimak “King of Cool” za vas ne znači ništa, ime Steve McQueen verovatno znači. Legendarni holivudski glumac, simbol mnogih generacija i jedan od najvećih šmekera među glumcima, još uvek je ikonična figura čak 39 godina nakon što je preminuo. Najveći deo njegove priče leži u činjenici da je McQueen bio živopisni kolekcionar automobila i trkač. Tokom godina skupio je priličnu zbirku retkih, vrednih i jedinstvenih mašina.  Oni nisu samo dragoceni delovi istorije automobilizma, već i legende filmskog sveta.

 

Ferrari 275 GTB / 4 NART Spyder

Iako je samo nadograđena verzija standardnog 275, GTB / 4 je važan model. Bio je to prvi Ferrari koji je imao četiri bregaste osovine; otuda i ime. Takođe, bio je to jedan od najnaprednijih automobila svog vremena. Poboljšani motor pružio je više performansi i bolje ubrzanje. Međutim, prava atrakcija bio je kabriolet model.

 

Porsche 911 S

Prvi pravi orijentirani performans 911 pojavio se 1967. godine u obliku modela 911 S, a „S“ je označavao „Sport“. Ovo je bio zanimljiv automobil jer je imao 2,0-litreni ravan-šest kao i obični 911, ali podešen na 180 KS i ograničenje od 7.200 o / min. Budući da je lagan i moćan, novi je motor pružio okretnost i živopisne performanse s poboljšanim ubrzanjem i najvećim brzinama.

Ford Mustang GT 390 Bullitt

Jedna od najvećih Mustang legendi je filmski automobil Bullitt . McQueen je 1968. glumio detektivskog treptaja Bullitt, glumivši detektiva koji je vozio zlobnog brzih GT68 GT ‘90 ‘68. Tokom pucnjave koristili su dva automobila, jedan je, navodno, uništen, a drugi za krupne planove i promotivne pucnje.

Vozio ga je i modificirao sam McQueen, što je i sačuvao. Međutim, McQueen nikada nije posjedovao Highland Green Mustang GT 390 koji je koristio u legendarnom policajcu, Bullitt . Međutim, automobil je postao ikoničan, pa danas ljubitelji automobila smatraju da je to jedan od najcjenjenijih Mustanga koji postoji.

Porsche 908

Krajem šezdesetih McQueenova strast prema utrkama bila je prevelika. Razmišljao je čak i o utrci profesionalno, pa je kupio novi, vrhunski trkački automobil Porsche 908. S Porscheom je sudjelovao u nekoliko visokih utrka sa značajnim uspjehom.

Tekst: Fokus vesti

Foto: Privatna arhiva