TAJANSTVENI MILAN DOBRIJEVIĆ

Neverovatno otkriće Milana Dobrijevića oduševilo je sve prisutne na Međunarodnoj konferenciji oftalmologa među kojima su bili i najistaknutiji medicinski radnici, poznati lekari oftalmolozi, profesori i doktori nauka. Svi u sali su stajali i aplaudirali mladiću koji je bio za govornicom. Milan je otkrio jedinstvenu formulu koja omogućava obnovu vida bez operacije.

Milan Dobrijević osmislio je jedinstvenu formulu za obnovu vida, a njenom realizacijom pozabavile su se vodeće naučne strukture u Srbiji. Specijalisti sa Instituta za oftalmologiju i mikrohirurgiju očiju direktno su učestvovali u kreiranju novog revolucionarnog sredstva za vid i ovaj metod su nazvali senzacijom u oftalmologiji. Trenutno su uspešno sprovedena sva klinička ispitivanja i sredstvo, kreirano na osnovu Milanove formule, biće uskoro dostupno širokim masama!

Fokus vesti: Milane, vi ste među deset najperspektivnijih mladih naučnika na svetu. Zašto ste odlučili da se bavite baš problematikom gubljenja vida? 

Milan Dobrijević: Iskreno, motivacija je isključivo lična. Pre nekoliko godina moja majka je osetila progresivno gubljenje vida i nisu joj pomagale ni naočare ni sočiva i vid je nastavio da se pogoršava. Zakazali su joj operaciju, ali nedelju dana pre operacije ispostavilo se da progresivno slepilo nastaje zbog lošeg snabdevanja krvlju najvažnijih delova oka: sočiva i očnog dna, a to znači da o operaciji nije bilo ni reči.Od takve bolesti je i moja baka ostala potpuno slepa. Dugo se mučila, bila je po bolnicama i preživela nekoliko neuspešnih operacija. Poslednjih godina života proživela je potpuno slepa i bespomoćna zatvorena u četiri zida zbog svoje bolesti. Mama i ja smo se brinuli o njoj i gledali smo kako se muči i pati. Nakon bakine smrti, majka je počela da oseća progresivne probleme s vidom. Imala je kataraktu. U početku su lekari tražili mnogo novca koji mi nismo imali. A onda su rekli da operacija u njenom slučaju neće pomoći. Ali nakon neuspešnih operacija koje je prošla moja baka, više se nisam uzdao u hirurgiju i lekare.Počeo sam da izučavam preparate koje su propisivali mojoj majci. I šokirao sam se kada sam shvatio da većina toga što se prodaje po našim apotekama predstavlja beskorisnu hemiju koja samo još više pogoršava situaciju. A mama je to koristila svaki dan. Nakon tri godine, potpuno sam izučio ovu tematiku. A novi metod za obnovu vida, o kome sada svi govore, pojavio se tokom pisanja diplomskog rada. Shvatio sam da sam smislio nešto novo. Ali nisam mogao ni pomisliti da će da izazove baš ovakvo interesovanje raznih struktura.

 

Fokus vesti: Kakvih struktura?

 

Milan Dobrijević: Čim su se pojavili radovi o mom metodu, odmah sam počeo da dobijam ponude da prodam svoju ideju. Prvo su me našli neki Francuzi i ponudili mi više od 100 hiljada evra. Poslednji su bili Amerikanci i oni su hteli da kupe moj izum za više miliona dolara.

 

Fokus vesti: Imamo informaciju da niste prodali formulu?

 

Milan Dobrijević: Ovo sredstvo nisam napravio da na njemu zarađuju stranci. A šta bi se desilo kada bih prodao formulu nekome u inostranstvu? Oni bi dobili patent, nama bi zabranili proizvodnju i postavili visoku cenu. Ljudi u Srbiji ne bi mogli da obnove vid. Jedan kolega iz inostranstva mi je rekao da ovakvo sredstvo treba da košta više hiljada dolara. Kada sam dobio ponudu države da učestvujem u razvoju srpskog državnog sredstva, odmah sam pristao. Sarađivao sam s najboljim specijalistima sa Instituta za oftalmologiju i mikrohirurgiju očiju. Ovo je za mene bilo fantastično iskustvo! Za sada čitava ova priča oko leka ostaje u tajnosti.

 

Tekst:Fokus vesti

Foto:LDS