Umetnošću protiv bezobrazluka birokratije

Šta se dešava kada sukob između umetnički nadahnutog građanina i birokratije postane borba duga skoro deceniju? Uglavnom, nešto što bude nepovoljno po umetnika.  Međutim, u slučaju građanina Teda Pelkina,  posledica je više nego impresivna; fantastična drvena skulptura jasne simbolike.

Novokomponovani umetnik iz Vermonta, Sjedinjene Američke Države, koji je to postao silom prilika, talentovani gospodin Ted Pelkin, odlučio je da posle mučne desetogodišnje borbe sa Odborom za izdavanje građevinskih dozvola u svom mestu koji nikako nije želeo da mu izađu u susret, i da zeleno svetlo za izgradnju garaže za kamione, koja bi se nalazila u sklopu placa na kojem se nalazi i njegova firma, presavije tabak s namerom da nekorektne opštinske službenike upozna sa svojom umetničkom stranom ličnosti i na taj način dozove pameti.

Kad već oni nisu imali sluha za njegovu molbu, gospodin Ted Pelkin, putem umetničkog izraza, uputio je gradskim vlastima kristalno jasnu poruku.

Iznervirani  umetnik je impozantnu statu u u formi srednjeg prsta, izrezbario u drvetu.

Zatim je tu istu tvorevinu postavio na masivni postament, tako da se ova fascinantna poruka mogla videti sa svih strana. On je u ovu intrigantno delo uložio oko 4.000 dolara ili da nam bude lakše oko 400.000 dinara, a troškove izrade neznatno je uvećalo i postavljanje adekvatne rasvete kako bi se sve videlo jasno čak i po mrklom mraku.

Na komentar lokalnog novinara da je njegovo delo „viđeno za rušenje“ zbog nepristojnosti samog čina koji je prikazao autor, vređajući tako dobar ukus zajednice u kojoj živi, gospodin Ted Pelki, poručio je okupljenim predstavnicima medija da je ovo njegovo delo najlepša poruku upućena predstavnicima vlasti od pamtiveka.

Izgleda da se zajednica saglasila sa njegovim umetničkim odgovorom Odboru za izdavanje građevinskih dozvola, jer do sada niko nije izrazio neslaganje sa činom talentovanog Teda Pelkina. Skulptura i dalje stoji na mestu gde je postavljena.

 

Tekst: KarloAstrahan

Fotografije: Burlington Free Press