VOJISLAV RADOJKOVIĆ: DERBI

Bernard Rasel, u “Istoriji zapadne civilizacije“, kaže da se od Starih Grka delimo na one koji su za državu („socijalne ovce“ – Hegel), i one koji su protiv nje. Delimo se, takođe, i na navijače “Zvezde” i “Partizana”, na mršave i debele, crne, bele, žute… Borci za ljudska prava i jednakost u svetu, neće se saglasiti sa mnom ako kažem da su podele i razlike prirodne; čak su i one deo raslojavanja jer nasuprot njima stoje nacionalno “osvešćeni”.

Još jedna pojava je uočljiva; (Leferova kriva).

Svaki sistem pokušava da se raširi; svejedno je da li su to imeperije, virusi, “novi svetski poredak”, ili šta god već. Svaki sistem, ali baš svaki, kada dosegne svoj vrhunac počinje da pada, jer se uvek neko oseti skrajnutim od njega i krene da ga podriva, iako je njego deo milom ili silom. Sistem, kada je na vrhuncu, kako je govorio Sioran, postaje slab i tone u svojoj raskalašnosti i osećaju nedodirljivosti.

Još jedno pravilo postoji. Ako želiš da budeš van sistema, ako nisi ni za državu a ni protiv nje, postaješ “bela vrana” ili “crna ovca”. Ako ti je na umu da pišeš politički tekst (a meni jeste), najbolje za tebe je da se opredeliš. Postavlja se pitanje: Ko će to da objavi? “Danas” ili “Insajder”, “N1televizija ili “Pink”? Jednostavno, ne možeš biti protiv i “Zvezde” i “Partizana”, a da govoriš, kako te fudbal zanima. Floskula, “neka bolji pobedi”, ili neka pobedi fudbal, odavno je postala smešna.

Mi se nalazimo pred derbijem, zakazanim za 21. juni. Ili (u prevodu), jedni hoće da postanu šampioni, drugi bi da odbrane titulu. Hajde da ih nazovem “Radnički”, (koji brani tron), i “Građanski” (koji želi krunu). Sve češće prisustvujemo okupljanjima navijača. “Sendvičari”, verni “Radničkom” se pojavljuju, gde god “Šerpasi” pomole nos. Koroni, pardon, kordoni policije sada imaju sve više posla. Atmosfera je sve naelektisanija. Igra se na stadionu “Radničkog”, pa je samim tim za “Građanski” gostovanje na protivničkom terenu hendikep. “Sendvičari” će imati na raspolaganju svu moguću pirotehniku, transparente, besplatne ulaznice, i svaki od njih će dobiti po sendvič, plus što ih svakako ima daleko više. Sa druge strane, “Šerpasi” su glasniji, frenetičnije lupaju (u šerpe), više mrze protivnički tabor, nego što vole svoj. Sve je to lepo, karnevalski, postoji samo jedan problem koji “crna ovca” primećuje. Problem je u timovima i u fudbalu.

Da krenemo od “Građanskog”. Glavni napadač im je izgladneo i dezorijentisan. Bitni igrač, veznog reda im je Vuk u jagnjećoj koži, glavni igrač odbrane glumi spremnost na prodore pored aut-linije, a po svoj prilici je pod dopingom i neko treba da mu objasni (pre početka) koji gol treba da štiti. Nemaju golmana (šta će im) i svađaju se među sobom. Plus što jedini igrač, koji ima neki potencijal; neće da igra, plače, i kuka kako ga nazivaju lopovom (a nije?). Ostalo iz ekipe je smućkaj (u šerpu), pa prospi.

Sa druge strane, imamo samo trenera, koji po potrebi, daje golove, brani, tuče sudije, vadi decu iz smetova. Tek je njihov vezni red “mali”, pitaj boga kome taj deli lopte. Golman je “ozoniran” i udara glavom od stative do stative. Pritom, cela ekipa se busa u grudi kako ima diplome “fudbalskih majstora”. No, šta ih briga. Imaju “Prvorođenog” koji sedi na klupi i ume da upravlja čak i avionom.

Mala opaska “bele vrane”; „Prvorođeni” je pojam pred-hrišćanstva, označava žrtvovanje provorođenog sina vladara, da bi zemlja bila plodna. Tek, kasnije, pretvoreno u žrtvovanje životinja, još kasnije u hleb i vino, telo i krv Isusovu i bla, bla… Elem, verovatno je dopingovana zadnja linija “Građanskog” mislila na prestolonaslednika, Bogom datog vladara… vezano za pojam “država”, puno kasnije od “provorođenog”… no, da se vratimo na fudbal. Sve je protiv “Građanskog”. Potkupljene sudije, gostujući teren, vreme posle kordone, pardon korone. Pa, gde ćete? Šta hoćete? Aha! Vi biste da primite što menje golova i da sačekate revanš??? Ama, poješće vas! Aha, nije vas briga. Kapiram, kao kada je “Zvezda” izgubila od “Bajerna” a ova crna ovca to zapisala u svoj dečiji dnevnik… “Rote štern”, ceo stadion je odavao počast u polufinalu “Kupa šampiona”, a opet su izgubili.

Dakle, “pozicija” (država i socijalne ovce), sa jedne strane, a sa druge, oni koji su protiv nje, takozvana “opozicija”. U suštini, tek je ovde besmisleno reći “neka pobedi bolji”. Loši timovi, ne mogu igrati dobar fudbal, mora to biti prljav, grub, sa puno valjanja u blatu, pljuvanja, ali bez ideja i bez dobrih akcija, ne vredi. Takav nam je derbi zakazan. Pa ko voli, neka ide na utakmicu. I ne, nije reč o bojkotu, na koji poziva “plačljivi”. Baš taj će i mene ubrojati u uspeh njegove političke akcije. Prosto, sve to treba IGNORISATI. OK, neka pobedi “Radnički”, a siguran sam da hoće, jer ga svakako neće smeniti ova kilava ekipa “Građanskog”. “Radnički” će pasti sa trona, jer polako doživljava svoju vrhunac i guši se sam od sebe u svojoj bahatosti. Da vas podsetim kada je “Atletiko Madrid” 2014. (u maju) na “Nou Kampu”, igrao nerešeno sa “Barselonom” na taj način je osvojio titulu prvaka Španije. Pala je nepobediva “Barselona” sa velikim Mesijem. Izgubila je jer je bila osiona, i ubeđena u svoju dominaciju. Ceo “Nou Kamp” je aplaudirao novom šampionu.

I da, postojimo i mi treći, “crne ovce” i “bele vrane”, koji ne podržavamo nijedan vaš klub. Nismo ni “sendvičari” a ni “šerpasi”. I kada se pojavi “Atletiko” (u značenju: skup viteških veština, koje u sebi sadrže hrabrost, odlučnost…) podržaćemo ga i podržavaćemo ga, sve do trenutka, a taj trenutak će doći po prirodi stvari, dok se i on ne pogubi u svojoj slavi, pa ćemo i njega, ne da bojkotujemo, nego da ga IGNORIŠEMO!

Autor: Vojislav Radojković