VOJISLAV RADOJKOVIĆ: Ne budi idiot, napiši kolumnu!

Najvažnije je odabrati temu. Prvo, izbegavati ono o čemu svi sve znaju. Recimo, koronu i vakcinaciju. Šta bi još moglo da se doda?

Pa, ništa, još biste ispali smešni kako se malo razumete u DNK i RNK. U širokom luku zaobići sve što ima veze sa decom i kućnim ljubimcima. Mame su posebno osetiljive na svoje ljubimce, očas posla bi vas razapele i za najmanju grešku (tipa, batina je iz raja izašla), a ovi što imaju ljubimce (tretirane kao decu), oni već i ujedaju. Nikako ne preporučujem politiku. Nema tu cile-mile; ili si sa nama ili si protiv nas.

Ako ste ipak blesavi, budite spremni da vas ozbiljno nataknu na “onu stvar”, šta god da napišete. Ima pregršt tih tema, zato oprez.

Nikako o silovanju, o kriminalu (može da vam odleti punto u vazduh). Tek o beogradskom metrou ne preporučujem, ako pišete o vozu koji ide ispod zemlje vi u stvari pišete o snabdevanju grada vodom?

A? Zajebano, zar ne? Ekologija? Ni mrtvi! Mislim, možete samo da pričate o tome kako volite svako drvo i svaki cvet, ali vi hoćete da budete KOLUMNISTA, a ne neki slinavi pesnik. Pamet u glavu!!!

Kada ste se već pažljivo odabrali, e onda pazite kako ćete to uraditi. Da podsetim, kolumna je iznošenje ličnog stava (pre svega). Sigurica su vam citati. Niče je rekao ovo, Aristotel je rekao ono i tako redom… Niko nije blesav da se kači sa Čerčilom (bio je jedan, znamo kako je prošao) Slobodno zatrpavajte Gandijevim mislima, a možete i da izmislite (ko je lud pa proverava). Između njihovih reči (zaštićeni ste kao vakcinom) imate prazan prostor da izneste svoje gledište. Ali opet oprez. Ima miševa (slepih) koji će vam krv isisati, ako nešto nije logično. E zato vi onda NAMERNO pišite nelogično, jer čitaoci će pomisliti da su glupi (ne kapiraju, nije im logično) pa će ćutati kao miševi (obični).

Psujte što više. Nabijajte na kurac (onu stvar), u “pizdu materinu” koristite kao poštapalicu. Tako pokazujete da ste urbani intelektualac, oštog jezika, boem (umetnik-hobista). Da, ali nikako lično ne nabijajte na kitu, recimo selektora fudbalske reprezentacije, mogao bi da vas tuži (budala). Više onako uopšteno. “Jebem ti zemlju Srbiju”, idealno.

Obavezno delite savete,ali ne direktno, pametnjaković kao vi to radi prefrigano. Možete da krenete od neke narodne umotovorine, po mogućnosti ne srpske (budite građanin sveta, a ne prosti Srbin). Recimo, “Ne kuvaj jare u majčinom mleku”. Tako pokazujete da cenite različitosti i tradicije širom sveta, a vi u stvari hoćete da preporučite roman Jurija Poljakova Jare u mleku”. Što je manje ljudi čulo za njega, to bolje za vas. Jer onda mogu tek da zamisle kakav ste sladokusac i erudita.

Pokažite i svoju humanu stranu napadom. Tu koriste izave i fraze, tipa: “Da se ja pitam, ja bih gradio bolnice”. U ovom delu, budite posebno lični. Koju god temu da ste odabrali, ladno možete da provučete sve ugrožene grupe od invalida, preko Cigana (ups, Roma), pisaca, do izbeglica i da udelite koju toplu reč. Optužite sve redom (slobodno) što nije bolja situacija, ali ljudski. Opravdajte svačiju nesposobnost (humanista ste).

Na kraju, nađite neki portal (ima ih koliko hoćete), objavite i delite posle na društvenim mrežama (niste se džabe mučili). Samo nemojte tu da se okliznete. Obrni-okreni, biće zluradih komentara, ali budite iznad situacije i ignorištite.

Sad vas pozdravljam, odoh da pišem kolumnu.

Autor kolumne: Vojislav Radojković