Godina u fokusu 2018 izazova

Piše: Dejan GRUJIĆ
Autor fotografije: Luka Karadžuleski

 

Vejale su pahulje, pa su se otopile. Nije dugo potrajao ovaj „snežni talas“, baš kao ni godina koja je iza nas. Kao da smo ponešto propustili da uradimo, a planirali smo.

 

Politika nam je bila više nego nalik radu centrifuge na veš-mašini. Ekonomija je hvatala zalet iako se „tumbalo po celom svetu“, pa i kod nas.

 

S jedne strane, brojne investicije, što strane – što domaće; otvaranja, svečana naravno, vatreni govori, pa malo i protesta, podmetanja afera, otvaranja prema izazovima koji su još odavno postavljeni ispred nas i – kultura.

 

Bilo je i odlazaka velikana naše umetničke scene što je javnost primila sa dozom neverice ali i ponosa što smo bili savremenici jednog Jerotića, Milene, Ejdusa ili nekih drugih graditelja našeg kulturnog identiteta. Jedan od fenomena današnjice, portali koji niču kao pečurke nakon kiše, nije zaobišao ni malu četu bliskih prijatelja okupljenih oko manifestacije „Kulturno leto na Paliluli“ koja je letos izazvala veliko interesovanje posetilaca Tašmajdanskog parka. Iz „kuće moderne kulture“ kako zovu biblioteku „Milutin Bojić“ u Beogradu krenula je da se razvija zamisao čuvenog moderatora, urednika, pisca i voditelja Karla Astrahana o pokretanju portala koji bi imao ozbiljan pristup različitim temama iz sveta kulture, politike, sporta, aktuelnih dešavanja u Srbiji i regionu, intervjua sa važnim i pametnim ljudima, osvrtima, komentarima i najavama.

 

Ovo je istorija i treba je zabeležiti da se zna; osmog avgusta 2018. godine, Karlo je izgovorio u kafani „Kod Toze Grka“ pred iskusnim Bracom Pejovićem, mladim Lukom Karadžuleskim, mudrim Vladom Arsićem, ambicioznim Goranom Stojičićem i mnome sledeće: „Od septembra pokrećemo Fokus Vesti!“

 

Treba li reći da smo se za dva dana okupili na istom mestu (koje više ne postoji, dakle zato je „Kod Toze Grka“ posebno mesto za sve nas) i za dva sata zaokružili ideju kako treba da izgleda portal za koji će se već posle mesec dana od zvaničnog „puštanja“ utvrditi da se veoma lako pozicionirao na našem tržištu uprkos velikoj konkurenciji. Posetioci su kliktali i tako zabeležili posetu od skoro 25 hiljada mesečno, čitajući šta ima da kaže Futro, Bilja Krstić, Lane Gutović, Ivan Bekjarev i drugi. Prilazili su i odlazili saradnici, para nije bilo, a i sponzori su bili nedovoljno motivisani da ulažu u pristojan i kultivisan medij za koji pišu najbolji i najkomercijalniji srpski književnici, pesnici i prevodioci.

 

Ako pomenemo to da imamo dopisnika sa Kosmeta, Sašu Marinkovića, koji svoje novinarske iskorake čini u vanrednim uslovima, zatim Aleksandru Cimpl koja piše najlepše reportaže iz Praga, mladog profesora Marka Sredojevića u Emiratima, ili Vanju Bulića koji je dragulj redakcije, onda to znači da u Novu godinu imamo čime, i sa kime da zakoračimo. Već se priprema velika strategija o učešću na brojim projektima, otvaraju se nove perspektive da portal svakog meseca ima i svoje štampano izdanje, da se obezbedi velika materajlna i tehnička podrška, tako da osim što ćete uživati u kvalitetnim sadržajima na portalu, imaćete i privilegiju da među prvima saznate šta poručuju najvažniji činioci našeg javnog života. Tu su i teme od kojih mnogi zaziru, a tiču se naše nevesele svakodnevice; od nasilja u porodici ili najtežim zločinima prema deci, do toga da iz istorije nismo izvukli pouke za budućnost. Godina je bila teška, novi izazovi čekaju već od prvih dana nove 2019. godine, biće i dalje „tumbanja po celom svetu“ ali biće i Fokus Vesti makar nas to koštalo još mnogo nerviranja, neprospavanih dana i noći, ali i slavlja zbog očekivanog i zasluženog uspeha kojem težimo. U to ime, Srećna vam Nova godina uz vaše Fokus Vesti!